Col·loqui-debat 7 de maig de 2015 de les candidatures a les eleccions municipals de Tarragona

20150507_163605La tarda del 7 de maig, just poques hores abans del començament de la campanya electoral per a les eleccions municipals del 2015, i convocat per la nostra societat i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, Demarcació de Tarragona, a la seu del col·legi, es celebrà l’anunciat col·loqui-debat de candidatures a les eleccions municipals a Tarragona sobre el Patrimoni Monumental de Tàrraco.
Presidiren l’acte la nostra presidenta Pilar Alió, conjuntament amb la presidenta del Col·legi de Periodistes, Sara Sans. que presentaren l’acte, actuant de moderador el periodista i expert en temes de comunicació d’arqueologia de Tàrraco Carles Gosàlbez.

Participaren les quatre candidatures de partits actualment al consistori (PSC, CiU, PPC i ICV-EUA) i quatre aspirants a formar-ne part (ERC, CUP, C’s, AraTGN). S’acordà un torn d’intervenció del més recent al més antic, iniciant el debat amb la recomanació del moderador de centrar-se en propostes de futur i no tan en crítiques al passat de les que ja s’encarrega la societat civil. Les participacions foren de cinc minuts per partit.

En les intervencions inicials, el representant de AraTGN, David Serra, va fer esment de la necessitat d’un pacte de ciutat pel que fa al patrimoni, la importància de consensuar un relat de la ciutat per tal de mantenir si es vol la capitalitat cultural de Tarragona. Proposa un full de ruta integrador que pogués arribar fins a l’any 2025.

El representant de la CUP, Jordi Martí, demanar un programa amb participació popular en la planificació de la gestió del patrimoni, dins d’un projecte total de ciutat, tot recordant la importància de la recuperació dels masos de l’entorn del municipi així com les fortificacions ara abandonades.

El representant de Ciutadans, Rubèn Viñuales, mostrà el seu acord amb les propostes dels seus predecessors en la paraula i reclamar un millor finançament de les activitats com Tàrraco Viva per part de la Generalitat, així com la integració de les estructures del patrimoni en un museu de la Romanitat, pel que cal obtenir una millor inversió de les diferents administracions.

El representant d’Esquerra Republicana, Pau Ricomà, va posar èmfasi en la conservació dels monuments i la necessitat que el museu d’Historia assoleixi el protagonisme que doni suport al relat històric de la ciutat al llarg de tota la història, amb especial record de l’etapa medieval i el significat de Tarragona en l’inici de la història de Catalunya.

La representant d’ICV-EUA, Arga Sentís, va fer esment del patrimoni industrial de la ciutat i la necessitat del seu manteniment i exposició, demanant una gestió integral amb la necessària participació extra municipal. També la integració dels monuments en la memòria història que permeti explicar l’evolució de la ciutat a través dels temps.

El representant del PPC, Jordi Roca, va donar les gràcies a tots els organitzadors i participants, expressà que compartia l’esmentat pels altres participants i enfocà el seu discurs cap a l’eix organitzatiu i econòmic, per tal de desenvolupar una indústria cultural a la ciutat que permeti aprofitar el llegat monumental.

El representant de CiU, JosepMª Prats, va demanar la creació d’una regidoria de Patrimoni al consistori i l’elaboració d’un Pla estratègic amb participació amb l’ajuntament de la universitat i la Generalitat. Va reivindicar l’esperit cristià dels monuments i el màrtirs. Esmentà la ubicació del nou museu a la Tabacalera com a museu de la Cristianitat, integrant els monuments de la part baixa amb el Foro de la colònia i la part alta.

Per últim, la representant del PSC, actualment al govern de la ciutat, Begoña Floría, va recordar que una bona part del que s’havia esmentat ja s’està fent, que s’han catalogat fins a 700 peces monumentals i que es treballa per a consolidar el model de ciutat al voltant del patrimoni.

En obrir-se el debat, la part principal per part de diferents participants es va conduir cap a la necessitat de l’existència d’una indústria cultural que aporti recursos i turisme a la ciutat. Amb intervencions diverses i preguntes dels assistents sobre la gestió del patrimoni, l’ordenació del relat i, també, la necessitat d’un nou marc pel mecenatge, es tancà el debat després de 90 densos minuts.

La RSAT està satisfeta d’haver donat l’oportunitat a vuit polítics en actiu d’expressar la seva visió del patrimoni a Tarragona davant dels mitjans i d’una quinzena de membres de la societat i altres. Tot i la volatilitat del que es diu a les campanyes electorals, ha estat un bon recull del que les diferents opcions polítiques en pensen i sobre el que hom podrà passar comptes quan arribin al poder.