Cicle Pons d’Icart 500 anys. La Tarragona del segle XVI

Aquesta setmana s’endega el cicle d’actes Pons d’Icart 500 anys. La Tarragona del segle XVI. Recorda una època especial d’història de la ciutat tot coincidint amb Antoni Agustí de qui també s’ha fet un recordatori recentment.

(Destacades les que es faran a la nostra seu)

AGENDA D’ACTIVITATS

  • Dimarts, 8 de maig a les 19 h a la Biblioteca Pública de Tarragona
    ConferènciaLluís Pons d’Icart, pioner de l’arqueologia tarragonina, a càrrec de Jaume Massó Carballido, arqueòleg de l’Institut Municipal Reus Cultura. La tasca portada a terme per Lluís Pons d’Icart (1518?-1578) sobre l’arqueologia i l’epigrafia romanes de la seva ciutat natal -i del seu entorn immediat- és el primer antecedent qualificat de la recerca sobre Tàrraco i una font encara molt útil per als investigadors actuals.
  • Dijous, 10 de maig  a les 19 h a la Reial Societat Arqueològica. Presentació bibliogràficaBibliofília i col·leccionisme del llibre antic: Antoni Agustí i Lluis Pons d’Icart, a càrrec d’Eloy Hernández Fernández, Associació de Bibliòfils de Tarragona. Exposició i comentari de diversos exemplars antics d’obres originals i primeres edicions d’Antoni Agustí i de Lluís Pons d’Icart.

  •  Dimarts, 15 de maig a les 19 h a la Reial Societat Arqueològica Tarraconense
    Conferència: Lluís Pons d’Icart i Anton Van den Wyngaerde (Tarragona, 1563)
    , a càrrec de  Josep Anton Remolà, conservador del MNAT i professor de la URV

 

  •  Dijous, 17 de maig a les 18 h a l’Antiga Audiència. Plaça del Pallol.

Sortida cultural: Ruta per la Tarragona de Wyngaerde i Pons d’Icart, a càrrec de  Josep Anton Remolà, conservador del MNAT i professor de la URV. Itinerari comentat per la Tarragona del XVI, seguint la topografia que van viure i descriure aquests dos il·lustres personatges. Anton Van den Wyngaerde i Lluís Pons d’Icart. Activitat complementària a la conferència del dimarts 15 de maig. Inscripció prèvia a bptarragona.cultura@gencat.cat.

  •  Dimarts, 22 de maig a les 19 h a la Biblioteca-Hemeroteca Municipal. L’Arxiu M2. Espai Tabacalera.

 Conferència: Tarragona en temps de Lluís Pons d’Icart: institucions, política i dret, a càrrec d’Antoni Jordà, catedràtic d’història del dret de la URV. Durant el segle XVI, època en què va viure Lluís Pons d’Icart, Catalunya quedà  incorporada plenament a la monarquia hispànica i a l’Imperi. Per la seva banda, la ciutat de Tarragona intentà superar crisis passades i recuperar un cert prestigi en el Principat de Catalunya.

  • Dijous, 24 de maig a les 18 h a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp. Passeig dels Caputxins, 18 Casa de Cultura. Valls.

Estranys viatges, com arriben els fons i col·leccions als arxius: els manuscrits de Lluís Pons d’ Icart, a càrrec de Salvador Cabré, director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp. Visita a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp per veure els manuscrits originals del llibre de les Grandeses de Tarragona, entendre com i quina documentació arriba als arxius, com es conserva, es tracta i es posa a disposició dels usuaris. Inscripció prèvia a bptarragona.cultura@gencat.cat

  •  Dimarts, 29 de maig a les 19 h al Seminari de Tarragona.

Conferència i cloenda: Agustín i Pons d’ Icart: entre llibres i biblioteques, a càrrec de Joan Alcina Rovira, catedràtic emèrit en Filologia Llatina de la URV. Llibres i biblioteques a Tarragona en època renaixentista, a partir de la descripció de les biblioteques de l’arquebisbe Antoni Agustí i de Micer Pons d’Icart.

Acte de cloenda. Lectura dramatitzada del Llibre de les Grandeses de Tarragona, de Lluís Pons d’Icart, amb les veus de Laura Casas i Josep Suñé.

  •  Dijous, 31 de maig  a les 18.30 h a la Biblioteca Pública 
    Club de lectura En record de Jordi Tiñena. Inscripció prèvia a bptarragona.cultura@gencat.cat
    Dies a la ciutat (1998), club de lectura. En record de Jordi Tiñena, a càrrec de Joan Cavallé. Guanyadora del Premi Pin i Soler, és una història ambientada en el segle XVI que posa en contacte a un vell inquisidor i a un contrabandista provençal als carrers de la Tarragona universitària de l’arquebisbe Antonio Agustín. Una novel·la en què ningú és exactament qui sembla ser.

 

Organitzen:


Biblioteca-Hemeroteca Municipal. Ajuntament de Tarragona
Biblioteca Pública de Tarragona. Departament de Cultura
Biblioteca del Seminari
Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili
Institut Català d’Arqueologia Clàssica
Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Reial Societat Arqueològica Tarraconense