Joan V.M. Arbeloa, nou president de la RSAT

El nou president de la RSAT

L’elecció de Joan Vianney Maria Arbeloa i Rigau com a nou president de la nostra societat, juntament amb la renovació de la meitat de la Junta Directiva inicia una nova etapa.

DiariMés de Tarragona ofereix el següent text sobre la notícia :

Joan Vianney Arbeloa és des del passat divendres nou president de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT), càrrec en el qual substitueix Pilar Alió, qui ha estat la primera presidenta en la història d’una entitat que enguany celebra el 175è aniversari. Arbeloa, qui fins ara ha estat vicepresident, ha estat escollit junt amb Òscar Martín, que repeteix com a secretari, i els vocals Eloy Hernández, Xavier Allué, Diana Gorostidi i Joan Quijada.

En declaracions a Diari Més, Arbeloa considera oportú que l’Arqueològica sigui consultada quan a Tarragona es plantegin projecte que afectin el patrimoni monumental de la ciutat. Sense anar més lluny, la RSAT va qüestionar les intervencions al Teatre romà i al sector de Sedassos del Circ. «Institucions com l’Ajuntament o la Generalitat haurien de tenir en compte l’opinió de l’Arqueològica abans de fer projectes, perquè fins i tot podríem orientar els arquitectes i tècnics i facilitar-los informació que els seria útil a l’hora de realitzar-los», va dir Arbeloa. El president de l’Arqueològica va destacar la importància de fer consultes «amb antelació i, sobretot, abans que els projectes disposin de partida pressupostària».

En aquest context, Arbeloa va insistir a dir que «demanem que hi hagi intercanvi d’idees previ a la presentació dels projectes, ja que si aquests estan lligats és difícil reconduir-los». «Fins i tot, aportant la nostra sensibilitat podrien canviar alguns aspectes», va comentar.

Una assignatura pendent de l’Arqueològica és formar part com a membre de ple dret de la Comissió Territorial de Cultura de la Generalitat i fer-ho «amb veu i vot». Fa uns anys l’entitat en tenia un de representant, però només tenia dret a expressar la seva opinió.

Arbeloa va recordar que, en una recent trobada de Pilar Alió amb la consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga, l’expresidenta de l’Arqueològica va expressar a la representant del Govern el desig de formar part de la Comissió de Cultura. Arbeloa va indicar que «insistirem» perquè «no es tracta de res excepcional, ja que tres persones de lliure designació poden ser membres i aquesta figura està reconeguda oficialment».

«Volem que, com succeeix en altres àmbits, com el del medi ambient, per posar un exemple, on hi ha entitats reconegudes que tenen representació, l’Arqueològica tingui dret a veu i vot» en un organisme que decideix que és pot fer i que no en el sector del patrimoni cultural, va dir Arbeloa qui considera que les diferents administracions «ens han de tenir en compte».

La junta que presideix Arbeloa mantindrà el calendari d’activitats elaborat en el marc de la celebració del 175è aniversari de l’entitat, però també estudia impulsar noves accions, com fer rutes per jaciments arqueològics que es troben fora de la ciutat de Tarragona i incentivar-les.
Per altra banda, «volem mantenir i reforçar les relacions amb les administracions». Arbeloa ja ha mantingut «un primer contacte» amb el nou regidor de l’Ajuntament responsable de l’àrea de Patrimoni, Hermán Pinedo, i «esperem fer una reunió amb més profunditat per exposar les nostres preocupacions i conèixer les seves, tant en l’àmbit de l’arqueològica com en el de la cultura».

En relació al futur del complex de Tabacalera, Arbeloa va recordar una antiga proposta per «unificar en un mateix espai, tot mantenint la propietat, les biblioteques del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense». La Tabacalera seria un bon espai i «facilitaria la tasca dels investigadors i estudiants, ja que tindrien la documentació reunida». «Només l’Arqueològica té més de 44.000 volums», va dir Arbeloa. Aquest projecte que va inspirar Jordi Rovira, qui va presidir la RSAT, «segueix sent vàlid», va subratllar el nou president de l’entitat.