Memòria 2018

L’objecte de la present memòria és justificar les activitats dutes a terme per la Reial Societat Arqueològica Tarraconense durant l’exercici de 2018

1.- Activitats científiques:

  • A la seu social de l’entitat el 8 de març de 2018, el Sr. Ramón Aloguin va impartir una conferència titulada els “Teatres romans de l’antiga Hispania Citerior”, amb notable èxit de públic.

  • Realització d’una xerrada a la seu social de l’entitat el 13 d’abril de 2018 (organitzada conjuntament amb l’Associació dels Bibliòfils de Tarragona), a càrrec del Sr. Borja de Querol i Quadras sobre “La Biblioteca de Ferran de Querol i de Bofarull”, besavi del conferenciant i qui fou president de la Rsat entre els anys 1901-1902.

  • Dins el cicle d’actes titulat “Pons d’Icart 500 anys. La Tarragona del segle XVI” la Rsat col·laborà concretament amb diverses activitats entre les què cal destacar la realització de dues conferències a la nostra seu:

  • El dijous 10 de maig el Sr. Eloy Hernández Fernández, i en col·laboració amb l’Associació Bibliòfils de Tarragona, va realitzar una xerrada titulada “Bibliofília i col·leccionisme del llibre antic: Antoni Agustí i Lluís Pons d’Icart”. Aquesta presentació bibliogràfica va consistir a més amb una exposició i comentari de diversos exemplars antics d’obres originals i primeres edicions d’Antoni Agustí i de Lluís Pons d’Icart.

  • El dimarts 15 de maig el Sr. Josep Anton Remolà impartí la conferència titulada “Lluís Pons d’Icart i Anton Van den Wyngaerde (Tarragona, 1563)”.

  • Realització d’una xerrada a la seu social de l’entitat el 18 de maig de 2018 (organitzada conjuntament amb l’Associació dels Bibliòfils de Tarragona), a càrrec del Sr. Rafel Gabriel Costa sobre “L’evolució urbanística de la Part Alta (1563-2018)”, amb destacat èxit de públic.

  • – Realització a la sala d’actes de l’entitat el dimecres 3 d’octubre de la conferència titulada “Antonius Musa, el metge que va guarir a August” a càrrec del Dr. Jaume Fontanet Torres, amb notable èxit de públic.
  • – Realització a la sala d’actes de l’entitat el dimecres 14 de novembre de la conferència titulada “Ca la Garsa – història i present”, a càrrec de la Sra. Marta Serrano.
  • – El Sr. Rafel Gabriel va impartir una xerrada a la seu del Col·legi de Metges sobre l’urbanisme i evolució urbana de Tarragona al llarg del temps.
  • – Realització a la sala d’actes de l’entitat el dimarts 20 de novembre de la conferència titulada “L’Arquebisbe Francesc Armanyà, semblança biogràfica d’una gran personalitat (1718-1803)” a càrrec de la Sra. Roser Puig i Tàrrech, dins el cicle d’actes titulat “La Il·lustració a la Tarragona del segle XVIII”.
  • – Participació al desembre de 2018 del Sr, Xavier Allué i Sr. Francesc Barriach per part de la Rsat, en el col·loqui celebrat entorn la figura de José Sánchez Real dins els actes de celebració del XVIIIè aniversari del nomenament del conjunt de Tàrraco com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
  • – Realització d’una xerrada a la seu social de l’entitat el 13 de desembre de 2018 (organitzada conjuntament amb l’Associació dels Bibliòfils de Tarragona), sobre “El Beato de Liébana y ‘los beatos’. Recorrido histórico”, a càrrec del Sr. Martín Garrido Melero.
  • – Realització el 18 de desembre a la sala d’actes de l’entitat de la conferència titulada “El món clàssic i l’art. El fons del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona”, a càrrec de la Sra. Rosa Ricomà.

2.- Activitats de difusió cultural:

  • Jornada de portes obertes i oferiment de llibres per la Diada de Sant Jordi a la seu social de l’entitat amb destacada presència de públic.

  • Participació en els actes commemoratius del Dia Mundial de l’Associacionisme Cultural (1-3 de juny 2018) amb unes Jornades de Portes Obertes sota el lema ‘Arqueologia i Patrimoni’. L’entitat va oferir al més de dues-centes persones que van visitar la nostra seu, el passi de vídeos arqueològics sobre patrimoni monumental antic de Tarragona en diferents idiomes, així com una exposició de fotografies sobre l’evolució urbana de la nostra ciutat. També van poder gaudir del pati restaurat i arreglat per l’ocasió.

  • El pati de la Rsat va ser l’escenari d’una col·laboració de l’entitat amb els actes del Festival Tàrraco Viva corresponent a dues sessions de l’actuació del grup de reconstrucció històrica de la música a l’antiguitat Ludi Scaenici amb el títol “Els sons de Roma”. L’activitat desenvolupada els dies 19 i 20 de maig, i amb un notable èxit de públic, va comptar amb un posterior col·loqui entre els músics i el públic assistent.

  • Realització d’un debat-col·loqui a la nostra seu el dimecres 28 de novembre sobre “Divulgació, recreació històrica i arqueologia social”, a càrrec del Sr. Magí Seritjol, Director del Festival Tàrraco Viva.

  • Realització de visites guiades pels socis de l’entitat:

    • Visita el 16 de juny al Reial Monestir de Poblet conjuntament amb l’Associació Bibliòfils de Tarragona. Entre les activitats es va poder visitar l’Arxiu Tarradellas a càrrec de la directora Sra. Núria Gavarró, la Biblioteca a càrrec de fra. Xavier Guanter, i el monestir, també amb les explicacions oportunes del Sr. Xavier Guinovart.

  • L’entitat ha mantingut una activa presència i col·laboració amb diversos mitjans de comunicació (Diari de Tarragona, Diari Més, Fet A Tarragona, Tv3, etc.) en tot allò referent a la difusió i protecció del Patrimoni cultural. Per exemple, atenció a Tv3 entorn les escletxes a la cavea de l’amfiteatre, entrevista de Tac12 sobre la concessió de Creu de Sant Jordi, etc.

Articles premsa/entrevistes:

  • L’agost del 2018 la revista “FET a Tarragona” que dirigeix el Sr. Ricard Lahoz, va publicar un extens article de la periodista Carla Clua sobre la nostra entitat amb motiu de la concessió de la Creu de Sant Jordi i el 175 aniversari.

3.- Publicacions:

3.1.- Butlletí Arqueològic

  • Edició del Butlletí Arqueològic corresponent al volum 40 (any 2018) llibre monogràfic sobre un congrès d’Arqueologia Experimental i presentat a l’entitat pel Sr. Josep Mª. Vergès.

  • A principis d’any es va acabar amb les tasques de digitalització de tota la col·lecció del Butlletí de la Societat, de forma que des del 1 de gener està disponible en pdf al repositori RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert) al següent link:

(http://www.raco.cat/index.php/ButlletiArq/issue/view/25546/showToc)

Aquest fons digitalitzat permet la consulta per paraules clau o cerca per anys, autors, etc. Aquesta tasca es va portar a terme gràcies a una subvenció del Departament de cultura de la Generalitat i els serveis Territorials a Tarragona.

S’han fet els tràmits oportuns amb l’Institut Ramón Muntaner per indexar el Butlletí i millorar el nostre rànquing, de cara a captar articles de la màxima qualitat en funció de la valoració de la nostra publicació.

 

3.2 Monografies

– Es van realitzar les gestions oportunes amb el MNAT (entre d’altres) per l’edició d’un llibre sobre les peces més significatives de les col·leccions arqueològiques o museu històric de la Rsat, sobre aquelles peces que la nostra entitat va comprar, salvar de la destrucció i cedir al Museu Arqueològic posteriorment. També s’ha començat la tasca de recopilació d’informació al respecte.

 

3.2.- Actes homenatge, reconeixements

Distincions

  • La Reial Societat Arqueològica Tarraconense va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi pel Govern de la Generalitat de Catalunya a Brussel·les. La distinció la va recollir la presidenta Sra. Pilar Alió en un acte celebrat al Palau de la Música Catalana el 23 de juliol al vespre.

  • La Reial Societat Arqueològica Tarraconense va ser guardonada amb el diploma de Mèrit als Serveis Distingits a la Comarca del Tarragonès, concedit pel Consell Comarcal del Tarragonès. L’acte de lliurament va tenir lloc al Teatret del Casal Municipal de Vespella de Gaià i el diploma el va recollir el nostre vicepresident Sr. Joan V.M. Arbeloa Rigau.

 

4. – Pàgina web, xarxes socials, internet.

4.1 Web

Renovada fa cinc anys la pàgina web de la nostra societat (www.arqueologica.org) aquesta ha mantingut amb la seva força notable activitat. Durant el 2018 ha continuat convenientment mantinguda i actualitzada regularment gràcies als esforços del Sr. Xavier Allué amb notícies d’actualitat municipal especialment d’arqueologia, prehistòria i món antic en general. També amb informacions diverses de denúncia d’agressions al patrimoni arqueològic i monumental, actuacions sobre el patrimoni, troballes, reculls de premsa, convocatòries, etc. La nostra web ha estat i és una plataforma fonamental entre les vàries que manté l’entitat, per fer difusió de les activitats pròpies i una via molt útil per informar convenientment als socis.

La pàgina web en l’últim any ha publicat 68 entrades, amb 9.739 visites (unes 800 al mes).

4.2 Xarxes socials

En la línia de donar a conèixer l’entitat i tenir presència a les xarxes socials (tal i com es va fer el febrer de 2015 obrint el seu compte a Twitter), l’Arqueològica ha mantingut convenientment activat compte a Facebook, amb un total fins al present de 152 seguidors.

4.3 Internet

Amb l’objectiu de millorar i mantenir la comunicació amb els socis s’ha mantingut actiu l’enviament de correus electrònics múltiples a través del programa MailChimp.

5.- Biblioteca i Arxiu:

Amb caràcter general, ha prosseguit la tasca de buidat sistemàtic del fons bibliogràfic de revistes, publicacions periòdiques i llibres de la nostra biblioteca fruit de l’intercanvi, donacions i compres, arribant-se a totalitzar en l’inventari uns 44.500 volums.

S’ha continuat amb la digitalització de les monografies i publicacions històriques de l’entitat, en paral·lel amb els treballs de digitalització del Butlletí Arqueològic.

Al llarg d’aquest any 2018 la biblioteca de la RSAT s’ha vist nodrida, a més de l’intercanvi corrent amb altres institucions, de donacions bibliogràfiques de diverses institucions i persones. En concret el nombre total d’unitats bibliogràfiques ingressades a la Biblioteca l’any 2017 és de 556 llibres, segons els següents conceptes: intercanvi 246, donació 31 (Srs. Jordi López, Jaume teixidó, Antoni Pujol, Diana Gorostidi, Arnal Verderol (filla), i l’Icac) i compra 78.

A finals d’any 2017 es va rebre el lot de llibres de l’Ècole Française a Roma, (gestió desenvolupada pel Sr. Adalberto Ottati, soci corresponsal de la nostra entitat), però aquesta generosa donació no es va inventariar i integrar definitivament a la nostra Biblioteca fins principis del 2018.

També s’ha fet una tria de revistes de poc interès per l’entitat i s’han lliurat a altres biblioteques interessades com per exemple la del Seminari i de la URV.

6.- Defensa del Patrimoni:

  • Realització el dijous 15 de març de 2018 a iniciativa del Sr. Xavier Allué de la RSAT i a la seu del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya a Tarragona, el 1r Col·loqui-Debat “Arquitectura-Arqueologia: cara a cara” amb presència de més de 70 persones dels àmbits de l’arquitectura, arqueologia, història, entre d’altres interessats. Per part del COAC van intervenir el Sr. Enric Casanovas i per part de l’ICAC el Sr. Josep Mª Macias.

  • Realització el dimarts 26 de juny a la sala d’actes de la Rsat del “2n Col·loqui Arquitectura i arqueologia: cara a cara” amb la temàtica concreta de la “Planimetria arqueològica a Tàrraco” i problemàtiques entorn el manteniment i actualització de la documentació que les excavacions arqueològiques generen.

  • Organització el 7 de novembre per membres de la Junta de l’entitat a la nostra seu, d’una conferència de presentació d’una sèrie de propostes d’actuació de la Rsat sobre el patrimoni arqueològic de Tàrraco titulat “Tarragona: vers el segle XXII” orientat als grups polítics municipals que es presentaven a les futures eleccions municipals.

  • Membres de la Junta van reunir-se amb el Sr. Jordi Agràs per tractar diversos temes patrimonials i establir ponts de col·laboració entre les diverses institucions.

  • La Societat Arqueològica ha adreçat escrits a les autoritats competents, en interès de la conservació i valorització del patrimoni de la nostra ciutat, amb el Departament de Cultura de la Generalitat en general i amb l’Ajuntament de Tarragona; en concret podem destacar escrits sobre les pintades a la Muralla i Mnat, carta-denúncia sobre la malmesa al paviment de la Catedral ratllat en el context de les obres de restauració de les sarges de l’orgue, etc.

  • També la Rsat ha informat i denunciat convenient i regularment a través de diverses plataformes mediàtiques a més de la web i les xarxes socials, les agressions al patrimoni arqueològic i monumental tarragoní.

 

7.- Projecció exterior, convenis, distincions i participació:

  • Convenis/Subvencions:

    • L’Arqueològica va renovar per quart any consecutiu, el conveni de col·laboració amb la Fundació Privada Mútua Catalana amb una aportació de 4000 euros per l’edició i distribució del Butlletí Arqueològic Núm. 40, any 2018.

    • Es va rebre una subvenció de l’Ajuntament de Tarragona de 2.000 euros per l’enviament del Butlletí Arqueològic.

    • Es va concedir una subvenció de 3.775,35 euros de la Diputació de Tarragona per edició del Butlletí i les obres de manteniment o renovació d’equipaments.

    • Es va concedir una subvenció de 4.000 euros de l’empresa privada Repsol.

  • Participació:

La RSAT ha participat en diverses reunions amb diferents agents encarregats de la salvaguarda, la gestió del patrimoni monumental de la ciutat i altres administracions del territori. En aquest sentit cal destacar:

  • Reunió el 2 d’octubre a la seu de l’entitat, amb el President del Consell Comarcal del Tarragonès Sr. Daniel Cid Ricote, qui ens va lliurar el Diploma de Serveis distingits del Consell Comarcal del Tarragonès, de cara a establir possibles futures col·laboracions.

  • Visita de membres de la Junta directiva a l’amfiteatre de la mà de la regidora de cultura de l’Ajuntament per conéixer in situ la precària situació de la cavea de l’amfiteatre a partir de la reconstrucció que es va fer de la mateixa al segle passat.

  • Membres de la Junta van atendre al Sr. Joan Aregio de la Xarxa Sta. Tecla que va visitar l’Arqueològica.

Altres actes destacats amb presència de l’Arqueològica van ser:

  • Assistència a la inauguració el 16 de juny de 2018 al Tinglado 4 del Port de Tarragona, de l’exposició i musealització dirigida per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural d’una selecció de peces del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona mentre durin les obres d’acondicionament de la seu a la Plaça del Rei.

  • Visita el dia 25 de juliol per part de diversos membres de la Junta Directiva a les excavacions del solar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, intervenció amb importants troballes arqueològiques ja al mes de febrer de 2017, que va motivar una segona fase d’excavacions.

  • Membres de la Junta van acompanyar el 15 d’octubre a un col·lectiu d’aficionats a la conservació d’automòbils clàssics a la visita a una sèrie de monuments de l’antiga tarraco.

  • El Sr. Francesc Barriach ha assistit a totes les reunions del Tàrraco Biennal com a representant de la Rsat.

  • Membres de la Junta van assistir als actes de la Fundació Privada Mútua Catalana, corresponents a l’entrega del Premi Tarraco concedit per l’Ajuntament de Tarragona.

  • El Sr. Jordi López, membre de la Junta Directiva i Director del Butlletí, va participar en qualitat de Secretari científic en l’organització del IV Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal que es va realitzar conjuntament amb la VII Reunió d’Arqueologia Cristiana Hispànica, entre els dies 21-24 de novembre de 2018.

  • L’Arqueològica ha mantingut presència a través de la nostra Presidenta Sra. Pilar Alió, en les reunions del Consell Assessor en matèria de Patrimoni històrico-artístic de Tarragona, creat per l’Ajuntament de Tarragona.

  • La RSAT forma part de la Fundació Castell del Catllar. Manté un representant permanent en la persona del Sr. Jordi López Vilar, membre de la junta de la RSAT.

  • El Sr. Antoni Pujol, membre de la Junta de l’Arqueològica forma part com a Patró vocal de la Fundació Privada Mútua Catalana.

  • El Sr. Francesc Barriach és membre del Senat Tarragoní i ‘Perpetuador de les festes de Tarragona’.

  • Membres de la junta directiva formen o han format part també dels següents estaments: Patronat de Poblet, Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Campus d’Excel·lència de la URV, Comissió pel Patrimoni cultural d’Entitats, etc.

 

8.- Seu social i local de l’entitat:

  • S’ha continuat les tasques d’arranjament i dignificació del patí i del petit jardí, amb un esplèndid taronger i llimoner, que forneixen generoses collites de cítrics a l’any gràcies a les atencions i cura del Sr. Francesc Barriach.

  • El Sr. Xavier Allué es va encarregar de la compra de dos calefactors a principis d’any per l’entitat.

  • La Sra. Dolors Collellmir va fer donació d’un ordinador de sobretaula per l’entitat.

  • L’Arqueològica és la seu que acull les reunions que la plataforma veïnal Farts de Soroll desenvolupa regularment per tal d’organitzar les seves campanyes i accions reivindicatives.

9.- Altes / Baixes socis

– Altes socis: 16

– Baixes socis: 9 (6 per defunció i 3 baixa voluntària)

Tarragona, 28 de juny de 2019

**************