És la publicació periòdica amb continuïtat més antiga de l’associacionisme cultural de Tarragona. El 1901 s’encetà aquesta revista que amb diferents periodicitats (mensual, trimestral, anual) ha anat apreixent amb algunes breus interrupcions, com per exemple la de la Guerra Civil, quan es deixà de publicar entre 1937 i 1942.
La publicació ha tingut formats d’impressió lleugerament diferents, i línies editorials també diferents. En algunes èpoques hi trobem més articles de caire històric, en altres més prehistòria o en altres tenen més pes de períodes com la història medieval o moderna. Però la línia bàsica ha estat sempre la de potenciar els estudis de l’antigüitat clàssica que, referida a la nostra zona, el món romà.
El Butlletí constitueix un gran arsenal d’informació arqueològica i històrica de les comarques Tarragonines, i la base ineludible per a qualsevol estudiós que vulgui endinsar-se en el coneixement d’aquesta temàtica en les nostres contrades.
Mercès a una subvenció de la Generalitat de Catalunya i a un conveni signat amb l’Institut Ramon Muntaner, el text complet de la revista es accessible digitalitzada a través de RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert) des del 10 de gener de 2018, clicant aquí.
Consell de redacció del Butlletí Arqueològic
Director:
Jordi López Vilar
Consell de redacció:
Joan-Vianney Mª Arbeloa, Manuel Fuentes, Diana Gorostidi, Rafael Gabriel, Manel Güell, Eloy Hernández, Oscar Martin, Lluís Piñol, Jaume Teixidó i Josep Mª Vergés.
Consell Assessor: Prof. Juan Manuel Abascal, Universitat d’Alacant, Prof. Achim Arbeiter,Georg-August-Universität Göttingen, Prof. Marco Buonocore, Biblioteca Apostolica Vaticana, Prof. Eudald Carbonell, Universitat de Tarragona Rovira i Virgili, Prof. Valentí Gual, Universitat de Barcelona, Prof. Patrick le Roux, Universitat de París XIII, Prof. Josep Mª Nolla, Universitat de Girona, Prof.Patrizio Pensabene, Università di Roma La Sapienza, Prof. Isabel Rodà, Universitat Autónoma de Barcelona, Prof. Joan Sanmartí, Universitat de Barcelona.
.
Buenas, soy estudiante de arqueología en la universidad de Sevilla, y me gustaría saber si podrían ayudarme, ¿cuenta tarragona con una carta arqueológica, carta de riesgo o anuario? y si es así ¿me podrían decir donde encontrarlo?
Muchas gracias de antemano.
Maria Lerín.
Lamentamos el retraso en responder a su consulta. En parte se debe a que nos llegó como “comentario” en la pestaña del Boletín, que no revisamos habitualmente. La dirección de email de la RSAT es informacio@arqueologica.org
Las dos principales fuentes bibliogràficas de información sobre la Tàrraco clàssica de publicación reciente son:
(1) Planimetria arqueològica de Tàrraco
Macias, Josep Maria; Fiz, Ignasi; Piñol, Lluís; Miró, Maria Teresa; Guitart, Josep (dir. científics)
https://www.icac.cat/serveis/publicacions/llibre/planimetria-arqueologica-de-tarraco/
(2) Tarraco Guia arqueológica
Rovira Soriano J, Martín Vielba, O.
363 pgs.
ISBN: 84-617-2850-5
esperamos le sean útiles.
Xavier Allué
e-mail: xallue@arqueologica.org